Zöld algák, rossz koleszterin csökkentő hatásai

Zöld algák, rossz koleszterin csökkentő hatásai
Koleszterin csökkentés algákkal tanulmányok bizonyítják

Magas koleszterin csökkentése zöld algákkal

Mostanra az amerikaiak tisztában vannak azzal, hogy fenn kell tartani az egészséges koleszterinszintet a szívinfarktus és agyvérzés megelőzése érdekében, amelyek Amerikában a halálozás egyik legfontosabb oka.   A koleszterinszint csökkentésének legjobb módja az étrend javítása, és mint ilyen, folyamatban vannak a koleszterinszint-csökkentő hatású természetes élelmiszerek, például halolaj és zabkorpa azonosítása.

A Zöld algák természetes élelmiszerek közé tartozik

A japán Tokai Egyetem Belgyógyászati Tanszékének egyik tanulmányában arra a következtetésre jutottak, hogy a spirulina (amint azt a BAC tartalmazza) csökkenti a szérum koleszterinszintjét, és valószínűleg kedvezően hat a szívbetegségek enyhítésére.

Harminc magas koleszterinszintű, enyhe magas vérnyomásban és hiperlipidémiában szenvedő férfinak alacsonyabb volt a szérum koleszterin-, triglicerid- és LDL-szintje (nemkívánatos zsír) nyolc héten át tartó spirulina fogyasztása után.   Ezek a férfiak nem változtattak étrendjükön a spirulina hozzáadásán kívül.

Az első csoport napi 4,2 gramm spirulinát fogyasztott nyolc héten keresztül. Az összes szérum koleszterinszint négy hét alatt jelentősen, 4,5% -kal csökkent 244-ről 233-ra. A második csoport négy hétig fogyasztotta a spirulinát, majd abbahagyta. A szérum koleszterinszintje csökkent, de rövidesen visszatért a kezdeti szintre. A kutatók azt találták, hogy a trigliceridszint kissé csökkent, az LDL-koleszterin pedig 4,1 hét alatt jelentős 6,1% -kal csökkent. A szérum koleszterinszint csökkenése még nagyobb volt azoknál a férfiaknál, akiknél a legmagasabb a koleszterinszint. A tanulmány nem arra spekulált, hogy a spirulina hogyan csökkentette a koleszterint. Nem észleltek káros hatásokat. 

Egy másik, patkányokkal végzett vizsgálat során a kutatók megkísérelték megtalálni azt a módszert, amellyel a spirulina csökkenti a szérum koleszterinszintjét. Felfedezték, hogy hatással lehet a lipoproteinek anyagcseréjére. Az olajban oldódó részről kiderült, hogy elnyomja a koleszterinszintet a patkányok szérumában és májában.

Nyugat-németországi kutatók korábban felfedezték a koleszterinszint csökkentését a spirulinaval végzett súlycsökkentő vizsgálat során, míg a japán kutatás alacsonyabb koleszterinszintet mutatott fogyás nélkül, ami arra utal, hogy a koleszterinszint csökkentése nem függ össze a fogyással. A spirulinát azért választották ebben a vizsgálatban, mert korábban kimutatták, hogy csökkenti a szérum koleszterinszintjét patkányokban. 

Hivatkozások
  1. Nayaka, N. és mtsai. A spirulina koleszterinszint-csökkentő hatása. Tokai Univ, Japán. Nutrition Reports Int’l, 1988. június, 37. évfolyam, 6. szám, 1329-1337. Nakaya, N. A spirulina hatása a szérum koleszterinszint csökkentésére. Tokai Univ. Haladás a Med. 1986. november, 6. évfolyam, 11. szám.
  2. Becker, EW és mtsai. A spirulina klinikai és biokémiai értékelése az elhízás kezelésében való alkalmazás szempontjából. Inst. Chem. Pfanz. Nutrition Reports International, 1986. április, Vol. 33. szám, 4. o. 565.
  3. Devi, MA és Venkataraman, LV A kék-zöld alga spirulina platensis hipokoleszterinémiás hatása albínó patkányokban. Nutrition Reports International, 1983, 28: 519-530.
  4. Kato, T. és Takemoto, K. A spirulina hatása a hiperkoleszterinémiára és a zsírmájra patkányokban. Saitama Med. Főiskola, Japán. Japan Nutr Foods Assoc. Jour. 1984, 37: 321.
  5. Iwata, K. és mtsai. A spirulina hatása a plazma lipoprotein lipáz aktivitására patkányokban. Journal Nutr. Sci. Vitaminol. 1990, 36: 165-171.
Imunex alga komplex tapasztalatok valós betegektől 

Ossza meg a véleményét

Shopping Cart