Spirulina

Imunex zöld alga összetevők; Spirulina alga. Immunrendszer erősítése, fontos tápanyagok, vitaminok, összessége, és ezeknek egymásra gyakorolt hatása. 

Spirulina alga; tartalmaz vitaminok egész sorát, aminosavakat, esszenciális aminosavakat, ásványi anyagokat, nyomelemeket, enzimeket, klorofillt. Ezen felül  tartalmaz, zsírokat, ezek viszont szervezetnek  hasznos zsírok. Mint az omega – 3, omega – 6, zsírsavak.

 

 
 

8 esszenciális aminosav

Izoleucin (4,13%):Szükséges a hemoglobin termeléséhez, stabilizálja és szabályozza a vércukorszintet és ezzel együtt a szervezet energiaszintjét, sportolók számára különösen hasznos,

mivel elősegíti az izomszövetek, a bőr és a csontok regenerálódását. Segíti az egyéb nem esszenciális aminosavak termelését a szervezetben.

Leucin (5,80%):Stimulálja az agyműködést, elősegíti az izomszövetek, a bőr és a csontok regenerálódását.

Lizin (4,00%):A szív és a keringési rendszer fő építőköve. Biztosítja a kalcium felszívódását és fenntartja a pozitív nitrogénegyensúlyt. Elősegíti a kollagén termelődését valamint az antitestek termelődését a vérben.

Metionin (2,17%):Elősegíti a zsírok lebontását, így akadályozva meg azok felhalmozódását a májban és az erekben. Nyugtatja az idegeket stressz esetén.

Fenilalanin (3,95%):Szükséges a pajzsmirigy számára a tiroxin termeléshez, amely serkenti az anyagcserét. Növeli az éberséget és a vitalitást, javítja a kedélyállapotot.

Treonin (4,17%):Fontos szerepe van a kollagén és a fogzománc termelésében. Javítja az anyagcserét és a tápanyagok felszívódását.

Triptofán (1,13%):Növeli a b-vitaminok hasznosulását. Javítja az idegek állapotát és stabilizálja az érzelmeket. Csökkenti az étvágyat.

Valin (6,00%):Serkenti az izomkoordinációt és a szellemi kapacitást.

 

Nem esszenciális aminosavak

A spirulina tíz nem-esszenciális aminosavat tartalmaz a 12-ből. Az, hogy “nem esszenciális” nem jelenti azt, hogy nem fontosak vagy nem szükségesek. Ez csupán azt jelenti, hogy az emberi szervezet képes őket felépíteni más tápanyagokból maga is, amikor szüksége van rá. Mindazonáltal célszerű ezeket is megfelelő étrendi forrásból biztosítani, mert ez jobban szolgálja az egészségünket. Több ezer biokémiai anyag vesz részt a testünk működésében és egyik sem a semmiből került elő. Tulajdonképpen mindegyik az elfogyasztott táplálékunk minőségétől függ.

Alanin (5,82%):A sejtfalak építőeleme és részt vesz a cukor anyagcseréjében.

Arginin (5,98%):Fontos a férfiak szexuális egészsége szempontjából. A sperma 80%-a ebből áll.

Aszparaginsav (6,34%):A szénhidrátok energiává alakításában van szerepe.

Cisztin (0,67%):A hasnyálmirigy vércukor kiegyenlítő funkciójában játszik szerepet. A bőr és a köröm fő alkotóeleme.

Glutaminsav (8,94%):A glükóz mellett az agy másik fő tápanyaga. Alkoholizmus, epilepszia, és izomsorvadás kezelésére is használják.

Glicin (3,50%):A sejtek oxigén és energia ellátást segíti elő.

Hisztidin (1,08%):Szükséges a vörös-és fehérvérsejt termeléshez, valamint a hallószervek egyik fő építő eleme.

Prolin (2,97%):A glutaminsav alapja. C-vitaminnal együtt segít megőrizni a kötőszövet egészségét.

Szerin (4,00%):Segít megóvni az idegrostokat körülvevő zsíros hüvelyt (Mielin).

Tirozin (4,60%):Lassítja az öregedést. Megszünteti az éhségérzetet. Részt vesz a haj és a bőr színének kialakításában és véd a leégéstől.

 

Ásványi anyagok

A fehérjék mellett az ásványi anyagok és a mikroelemek szintén fontos építő elemei a testünk szöveteinek.

A spirulina annyira telíti ásványokkal a vizet amiben él, hogy semmi más növény nem képes mellette megmaradni. A lúgos környezet, amit teremt magának alkalmas arra, hogy az átlagos növényi formákhoz képest nagy mennyiségű ásványi anyagot építsen a sejtjeibe.

Mivel a felvett ásványok a spirulinábanlévő aminosavakkal szerves, úgy nevezett kelát kötésbe kerülnek, egy nagyon jól hasznosuló ásványianyag forrásként fogyaszthatjuk. Sokszor több gramm szervetlen ásványi sót fogyasztanak egyesek tabletta vagy oldott folyadék formájában és nem tapasztalják semmi észrevehető hasznát, mivel szervezet ezeket nem élelemként fogadja. Még az is előfordulhat, hogy éppen ezek fogyasztása vezet az élelmi ásványi anyagok rosszabb hasznosulásán át a test hiányos ellátottságához.

A spirulina a következő szerves, kelát kötésű ásványi anyagokat tartalmazza:

Kálium (15400mg/kg):150 grammnyi mennyiségben található meg a szervezetben, szinte kivétel nélkül a sejteken belül, oldva

található meg. Ingerület átvitelben és a test elektrolit egyensúlyának fenntartásában van szerepe.

Kalcium (1315mg/kg):A legnagyobb mennyiségben ez az ásvány található meg a testünkben. Különösen a csontok és a fogak egészsége bánja az elégtelen bevitelt. A spirulina nagyjából annyi kalciumot tartalmaz grammonként, mint a tej.

Cink (39mg/kg):2-3 grammnyi mennyiségben van jelen az emberi szervezetben. A haj, a szem, és a férfi nemi szervek, a máj, a vesék, az izmok, és a bőr tartalmaz belőle számottevő mennyiséget. A legfontosabb szerepe az inzulin alkotórészeként a vércukorszint-szabályozásban van.

Magnézium (1915mg/kg):Hiánya izomgörcsök formájában jelentkezik először. Ha a vádliban, az kellemetlen, de ha az szívben, az több mint kellemetlen.

Mangán (25mg/kg):A cinkkel együtt az enzimek felépítésében vesz részt.

Szelén (0,4mg/kg):Eredetileg úgy gondolták, hogy egy mérgező nehézfém, de mára ismert, hogy szükséges az egészséghez. Lassítja az öregedést, gátolja a szabad gyökök kialakulását, csökkenti a rákkeltő anyagok toxikus hatását, és javítja a szív hatékonyságát.

Vas (580mg/kg):Elősegíti a hemoglobin képzést. A vashiány a leggyakoribb a nők körében a reproduktív években.

Foszfor (8942mg/kg):A második leggyakoribb ásványi anyag az emberi szervezetben. Jelen van szinte minden sejtjében. Szerepe van a kalcium megtartásban a csontokban.

 

Vitaminok:

A spirulinajelentős mennyiségben tartalmaz néhány vitamint is.

E-vitamin (190mg/kg):Éppen annyit tartalmaz belőle, mint a nyers búzacsíra. Ez a vitamin védi a szív – és az érrendszer egészségét, fokozza a sejtek oxigén ellátását.

B1-vitamin (55mg/kg):Hiányában lelassul a gondolkodás, elfárad az agy, majd szívizom károsodás és hiányos oxigén ellátottság lép fel. Fontos szerepet tölt be a szénhidrát anyagcserében.

B3-vitamin (118mg/kg):A niacin vagy nikotinsav az egyik legcsodálatosabb vitamin. Nélkülözhetetlen a mentális egészség fenntartásában. Skizofrén betegeket kezelnek vele eredményesen. Csökkenti a vér káros koleszterin szintjét és nagyobb adagokban kihajtja a szervezetből a méreganyagokat és a sugárzást.

Inozit (350mg/kg):A néha B9-vitaminként is emlegetett anyag hiányában ekcéma, hajhullás, keringési zavarok, alváspanaszok, szempanasz, székrekedés, ideggyengeség, és szorongás lép fel. Naponta 4-8gramm szükséges belőle, amit részben szervezetünk előállít, részben étrendi pótlást igényel. Koffein fogyasztás esetén mennyisége hirtelen lecsökken a szervezetben.

B2-vitamin (40mg/kg):A riboflavin a leggyakrabban hiányzó vitamin a mai ember étrendjéből.

 A szem betegségei, mint a szürkehályog, a romló látásélesség és a könnyező szem az első tünetek.

B6-vitamin (3mg/kg):Védi a szív egészségét, csökkenti az ödémák kialakulásának lehetőségét, stabilizálja a nők hormonszintjét. A cink és a b6-vitamin együtt számos idegi probléma kezelésében volt eredményes.

Biotin (0,4mg/kg):Amennyiben keveset fogyasztunk fáradtak, ingerültek, depressziósak leszünk. Hull a hajunk, korpásodik, száraz vagy zsíros lesz a bőrünk. Izomfájdalmak és idegesség jelzik a biotinhiányt. Naponta 0,1mg a szükséges mennyiség, amit szervezetünk elő is állít, amennyiben a bélflóra rendben van.

B12-vitamin (2mg/kg):Ezt a vitamint szinte lehetetlen növényi forrásból megszerezni. Hiányában kóros vérszegénység alakul ki. Hosszabb távon való elégtelen fogyasztása az idegek elváltozásához és mentális betegségekhez vezet.

Pantoténsav (11mg/kg):A szellemi frissesség, a koncentráció, az egészséges haj és bőr, és végtagjaink jó vérellátásának a biztosítása a legismertebb feladata. A karcsúság és a jó közérzet vitaminjának is hívják. Érdekes, hogy a B5-vitaminként is ismert anyag vissza adja a haj eredeti színét amennyiben az őszülés elején kezdi el valaki hatékony adagban fogyasztani.

Folsav (0,5mg/kg):Ritkán B4-vitaminként is említi a szakirodalom és a vér vörös vértesteinek képzésében játszik szerepet. Hiánya vérszegénységet és a terhesség során súlyos magzati fejlődési problémákat okozhat.

 

Karotin vegyületek

Néhány olyan mikrotápanyag is óriási mennyiségben van jelen a spirulinában, ami bár nem vitamin, a testünk képes belőlük vitaminok előállítására, mégpedig a neki éppen szükséges 

mennyiségben. Ilyen vegyületek például a karotinoidok, amikből a szervezetünk A-vitamint állít elő.

Az A-vitamin csak állati eredetű táplálékokban van jelen kész formában, de amennyiben kellő mennyiségben fogyasztunk az elővitaminjaiból, akkor nem csupán a hiányától mentesülünk, de a túladagolásától sem kell tartanunk.

Egy egységnyi A-vitamin előállításához két egység karotinra van szükség. A spirulinaösszességében 4000mg karotint tartalmaz az alábbi bontásban:

Alfa-karotin: nyomokban

Béta-karotin: 1700mg/kg

Xantofill: 1000mg/kg

Kriptoxantin: 556mg/kg

Echinenone: 439 mg/kg

Zeaxantin: 316 mg/kg

Lutein: 289 mg/kg

 

Enzim pigmentek

Amellett, hogy a spirulinában található fehérjék, ásványi anyagok és vitaminok lenyűgöző mennyiségben vannak jelen, ez a parányi organizmus biokémiai szempontból fontos pigmentekben is gazdag. Pigmentek nélkül a testünk nem képes szintetizálni azon enzimek sokaságát, melyek az anyagcsere egyensúlyához szükségesek. 

 

Klorofill

A leglátványosabb pigment a klorofill. A zöld összetevő, amely a legfeltűnőbb az élő növényekben. Ionokat bocsát ki, ha a napfény éri. Ezek a szabad ionok stimulálják a biokémiai reakciót, mely létrehozza a proteineket, vitaminokat és cukrokat. A klorofillt néha “zöld vér” néven is említik, mert hasonló az emberi vérben található hemoglobin molekulához. Valójában hasonló molekuláris szerkezetűek. A különbség, hogy a klorofill magja egy magnézium molekulát, a hemoglobin egy vas molekulát tartalmaz. A magnézium zöld szint ad a klorofillmolekulának, és szerepet játszik más anyagok előállításában, míg a vas vörös színt ad a vérnek.A klorofill,amit elfogyasztunk gyorsítja a májsejtek regenerálódását, és az erek tágításával növeli a vérkeringést az összes szerv irányába. A szívdobogás ütemét lassítja, mégis minden összehúzódás erejét növeli, így javítva a vérkeringés teljes hatékonyságát.

A klorofill előnyös tulajdonságai közé tartozik, hogy fokozza a bélmozgást és megszünteti a székrekedést. Normalizálja az emésztő savak kiválasztását. Ez megnyugtatja a gyulladást és csökkenti a felesleges váladékkal járó gyomorfekély kialakulásának esélyét.

Phycocyanin

A kékes színt adó pigment a phycocyanin, körülbelül 7%-os koncentrációban van jelen, összehasonlítva a klorofill4%-os jelenlétével a spirulinában.A phycocyanint az emberi bilirubin pigmenttel kapcsolják össze, melyek fontosak az egészséges májfunkcióhoz és az aminosavak emésztéséhez.

Porfirin

Egy másik fontos pigment, a vörös összetevő, mely a hemoglobin aktív magját alkotja. Ehhez a stuktúrához kapcsolódik a B-12 vitamin egyik molekulája, mely nélkülözhetetlen az egészséges vörösvérsejtekhez.

 

 

További Imunex Zöld alga összetevők


Kattints ide

Shopping Cart