Életet adó pigment a Zöld algákban 

Életet adó pigment a Zöld algákban 
Zöld algák több fajta pigmentet tartalmaz

Pigmentek a Zöld algákban és a növényekben

A pigmentek színes kémiai vegyületek, amelyek csak a látható fény bizonyos hullámhosszait tükrözik. Ezáltal „színesnek” tűnnek. A virágok, a korallok, sőt az állatok és az emberi bőr is tartalmaz pigmenteket, amelyek színüket adják nekik. A fényvisszaverésüknél fontosabb a pigmentek bizonyos hullámhosszak elnyelésére való képessége.

Algák különféle színű pigmentek előállítására képes

Mivel a fénnyel kölcsönhatásban csak bizonyos hullámhosszakat vesznek fel, a pigmentek hasznosak a növények és más autotrófok – organizmusok számára, amelyek fotoszintézissel készítik el saját ételeiket. A növényekben, az algákban és a cianobaktériumokban (kék-zöld algák) a pigmentek azok az eszközök, amelyek segítségével a napfény energiája megfogható a fotoszintézishez. Mivel azonban az egyes pigmentek csak a spektrum szűk tartományával reagálnak, általában többféle, különféle színű pigment előállítására van szükség a nap energiájának nagyobb megkötésére. Heomatococcus, Spirulina Platensis, Chlorella, a Zöld alga komplex algái színspektruma, energiát és védelmet nyújt.

A pigmentek három alaposztálya

A klorofill a legfontosabb kelát a természetben. Képes a napfény energiáját kémiai energiába irányítani a fotoszintézis folyamatán keresztül. A klorofill egy zöldes pigment, amely porfirin gyűrűt tartalmaz. Ez egy stabil gyűrű alakú molekula, amely körül az elektronok szabadon vándorolhatnak. Mivel az elektronok szabadon mozognak, a gyűrű képes arra, hogy könnyen nyerjen vagy veszítsen elektronokat, és ezáltal lehetősége van arra, hogy energiával ellátott elektronokat biztosítson más molekulák számára. Ez az az alapvető folyamat, amelynek során a klorofill „megfogja” a napfény energiáját.

A karotinoidok általában vörös, narancssárga vagy sárga pigmentek, és tartalmazzák az ismert vegyület karotint, amely a sárgarépának narancssárga színt kölcsönöz. Ezek a vegyületek két kis, hat szénatomot tartalmazó gyűrűből állnak, amelyeket szénatomok „lánca” köt össze. Ennek eredményeként nem oldódnak fel a vízben, és a sejtben lévő membránokhoz kell kapcsolódniuk. A karotinoidok nem tudják átvinni a napfény energiáját közvetlenül a fotoszintetikus útra, hanem el kell juttatniuk abszorbeált energiájukat a klorofillhoz. Emiatt kiegészítő pigmenteknek hívják őket. Az egyik nagyon jól látható kiegészítő pigment a fukoxantin: a barna moszatot és más barna algákat színező barna pigment, valamint a kovaföld.

A fikobilinok vízoldható pigmentek, ezért megtalálhatók a citoplazmában vagy a kloroplaszt sztrómájában. Csak cianobaktériumokban (kék-zöld algák) és rhodophyta-ban (vörös algák) fordulnak elő. 

A phycobilin két osztálya:

Phycocyanin Kék - Zöld algák (cianobaktériumok)

A kékes pigmentet, a phycocyanint tartalmazza, amely a cianobaktériumoknak (kék-zöld algáknak) nevet adja.

Phycoerythrin Vörös algák

A vöröses pigmentet, a phycoerythrint, amely a vörös algáknak közös nevet adja. A Zöld alga komplex, kék-zöld, és vörös algákat egyaránt tartalmaz, hogy kihasználhassa pigmentjeinek rendkívüli előnyeit.

Fikocianin és a fikoeritrin akadályozzák a tumorogenesis kialakulását

A fikobilinok hasznosak azoknak az organizmusoknak, amelyek fényenergia felszívására használják őket. A fikocianin és a fikoeritrin is egy adott hullámhosszon fluoreszkál. Vagyis amikor erős fénynek vannak kitéve, elnyelik a fényenergiát, és egy nagyon szűk hullámhossz tartományú fény kibocsátásával engedik el. Ezek a pigmentek kémiailag kötődnek az antitestekhez, és mint ilyenekről kiderült, hogy megakadályozzák a tumorogenezist.

Pigmentek szerepe a Zöld alga komplexben

A Zöld alga komplex teljes élelmiszer: Az algák kiválasztása a Zöld alga komplexben rendkívüli pigment állományt, és ezekből származó egészségügyi előnyöket pótol.

“A teljes élelmiszerekben található vitaminok, ásványi anyagok és fitokémiai anyagok ezrei együttesen szinergikusan hatnak, és erősebb hatást eredményeznek, mint a részek összessége, és olyan eredményt hoznak létre, amelyet nem lehet újjáépíteni kiegészítőkkel.”
– Jeff Prince, az Amerikai Rákkutató Intézet oktatási alelnöke

Az Imunex zöldalgái gazdag phycobilinokban, és az egyik legnagyobb klorofill forrás, amely fotoszintézishez magas magnézium szintet és kalciumot tartalmaz, ami jól ismert antibakteriális, gombaellenes és gyulladáscsökkentő előnyei.

Az Imunex vörös alga, a Haematococcus pluvialis különleges pigmentjeit magas szinten tartalmazza: karotinoidokat és phycobilinokat. Az Imunex asztaxantint, béta-karotint, alfa-karotint, luteint, likopint, xeaxantint, kvercitint, b kriptoxantint és sok más pigmentet tartalmaz, amelyek erős immunitást és toxin védelmet nyújtanak a folyamatos szennyezés, a toxinok és a stressz ellen. 

Az Imunex alga komplexben lévő Haematococcus pluvialis a legnagyobb asztaxantin forrás a földön. Az asztaxantin egy vörös pigment, amely klinikailag bizonyítottan több százszor nagyobb antioxidáns erővel rendelkezik, mint az E-vitamin és a C-vitamin, és több tucatszor nagyobb, mint a béta-karotiné.

Forrás: Roland Thomas  orvostudós, emelt szintű táplálkozás doktor – Dr. Michael Kiriac PhD alga-kutató, sejt-táplálkozás tudós professzor

Imunex Zöld alga komplex tapasztalatok, betegektől

Ossza meg a véleményét

Shopping Cart