Szürkehályogot orvosolják a Zöld alga antioxidánsok

Szürkehályogot orvosolják a Zöld alga antioxidánsok
A szem egészsége zöld algák antioxidánsaival

Antioxidánsok leállíthatják a szürkehályog kialakulását

A jó látás és a szem egészsége aggodalomra ad okot fiatalok és idősek számára egyaránt. A súlyosabb állapotok közé tartozik a szürkehályog és az életkorral összefüggő makula degeneráció (ARMD), amelyek a degeneratív sejtek egészsége, és a szabad gyökök felhalmozódása miatt alakulnak ki. Az antioxidánsok fontos szerepet játszanak a szem egészségének megőrzésében és a súlyos állapotok, például a szürkehályog és az ARMD megelőzésében.

A szürkehályog a szem átlátszó lencséjének elhomályosulása. A szürkehályogot oxidatív stressz okozhatja, amely károsítja a lencse fehérjét.   Az antioxidánsok orvosolják az oxidatív stressz által okozott károkat, így az antioxidánsok megakadályozhatják a szürkehályog okozta látásromlást és leállíthatják a szürkehályog kialakulásának folyamatát.
 
 

Az ARMD az irreverzibilis látásvesztés egyik vezető oka szerte a világon.  Életünk során a normális anyagcsere-folyamatok és az UV-fény abszorpciója szabad gyököket és oxidánsokat generál, amelyek károsítják a szem fotoreceptorait.   Ez károsodott funkcióhoz a makula, a retina központi részének degenerációjához vezet.   Az antioxidánsok kiküszöbölhetik ezeket a szabad gyököket és oxidánsokat, amelyek segítenek megelőzni a makula további sejtkárosodását.

Az antioxidánsok az élet meghosszabbításának és az általános egészségi állapotnak az egyik pillére.  Egyes antioxidánsok, mint például az R (+) – liponsav és a teljes spektrumú C-vitamin, nagyobb tudományos érdeklődést váltottak ki, mint más  antioxidánsok.   Ezek az antioxidánsok elit alcsoportját alkotják egyedi tulajdonságaik, hatásmechanizmusaik, központi jelentőségük és / vagy kivételes hatékonyságuk miatt.

Három antioxidáns képes áthatolni a vér-retina gáton

Miért érdemes a Zöld algákban található antioxidánsokat beilleszteni étrendünkbe?   Csak három karotinoid (egyfajta antioxidáns) létezik, amelyek képesek áthatolni a vér-agy gátat és a vér retina gátat, ezáltal lehetővé téve az oxidatív stressz enyhítését az agyban, a szemekben és a központi idegrendszerben.   Ez a három karotinoid a lutein, a zeaxantin és az asztaxantin.   A Zöld alga komplex mind a hármat tartalmazza, még sok más ismert jótékony karotinoid mellett.

A Luteinnel, és a Zeaxantin-karotinoidokkal végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy ezek segítenek csökkenteni az időskori macula-betegség kockázatát az időseknél. Kimutatták, hogy az Asztaxantin csökkenti az ARMD kockázatát, valamint megvédi a csilló testet, a szem azon részét, amely ellenőrzi a lencsét, a káros oxidatív stressztől.

Az asztaxantin bőségesen megtalálható a tengeri környezetben, különösen az algák és a plankton között.  A Heomatoccocus pluvialis algák tartalmazzák a legmagasabb szintű tiszta asztaxantint.

Aszatxantin kivételes antioxidáns   hatása

Az asztaxantin egyedülálló molekuláris szerkezettel rendelkezik: poláris végcsoportjai kifejezetten képesek a sejtmembránt alkotó kettős lipidréteg mindkét oldalára kapcsolódni, erre más antioxidánsok nem képesek. 

Ebből a helyzetből az asztaxantin gátolja a sejtmembrán oxidációját, ezáltal megvédi a sejt többi részét a potenciálisan káros oxidációtól. Az asztaxantin a szabad gyököket úgy is megszüntetheti, hogy az atom vagy az elektron feláldozása helyett hozzáadja azokat a szerkezetéhez, (más antioxidánsok  leadják az elektronokat ami pro-oxidatívá válik)   ami azt jelenti, hogy az antioxidánsok többségével ellentétben az asztaxantin sokkal kevésbé valószínű, hogy enyhe szabad gyökökké válik, miután megszünteti azokat.   Ez azt is lehetővé teszi, hogy az asztaxantin biológiailag aktívabb legyen, lehetővé téve, hogy több szabad gyököt csapdába ejtsen és eltávolítson, mint a legtöbb más antioxidáns.

A szem koordinációja, retina véráramlásának fokozása

Az asztaxantin a szem egészségére gyakorolt előnyei közé tartozik a fokozott ciliáris test elhelyezése, a retina véráramlásának fokozása és gyulladáscsökkentő tulajdonságai.  A ciliáris test magában foglalja a csillóizmot, amely a lencse és a pupilla között húzódik.   pupillareflex  az izom azon képességét jelenti, hogy képes beállítani a lencse vastagságát annak érdekében, hogy a fényt a retinára összpontosítsa.   Ha a szem hosszabb ideig egy rögzített tárgyra összpontosít, izomgörcsök és egyéb fáradtság jelei jelentkezhetnek.  pupillareflex lehetőséget úgy értékelik, hogy megmérik azt a sebességet, amellyel a ciliáris test reagál a vizuális fókusz megváltozására.   Minél gyorsabban tud a ciliáris test újrafókuszálni, annál jobb a szállás reakciója.

2005-ben kettő elvégzett tanulmány mérte a pupillareflex választ az asztaxantin-kiegészítőket szedőknél.   Az asztaxantin csoport körülbelül 46% -kal volt gyorsabb, mint a placebo csoport.   Ez azt jelenti, hogy az asztaxantint szedők 46% -kal gyorsabban tudták észrevenni a mozgó tárgyakat, mint azok, akik nem.  Ezenkívül két másik tanulmány külön meghatározta, hogy az asztaxantin fogyasztó embernél körülbelül 11% -kal növelte a retina véráramlását (több táplálékot biztosítva) csaknem 80% -kal csökkentette a csillósejtek gyulladását.

Egy másik kettős-vak, randomizált, placebo-kontrollos vizsgálatban a 20 éves férfi kézilabdázók 4 héten keresztül napi 6 mg asztaxantin orális adagot kaptak. Javulásokat észleltek mélységérzékelésükben és kritikus villogási küszöbükben.   Ezen előzetes tanulmány alapján bebizonyosodott, hogy az asztaxantin hatékonyan javíthatja a látást a sportban.

„Hacsak az ember le nem másolja a fűszálat, a természet nevethet tudományos ismeretein.   A vegyszerekkel szembeni gyógymódok soha nem fognak támogatni a természet termékeivel, a növény élő sejtjével, a napsugár végeredményével, minden élet anyjával. ”
– Thomas A. Edison

Forrás:

Nagaki Y. és mtsai., 2005. Az asztaxantin hatása a retina kapilláris véráramlására normál önkénteseknél. Journal of Clinical Therapeutics & Medicines 21 (5): 537-542 (japánul).

Takahashi N., & Masayoshi, K., 2005. Az asztaxantin hatása a szállás helyreállítására. Journal of Clinical Therapeutics & Medicines 21 (4): 431-436 (japánul)

Miki W., Az állati karotinoidok biológiai funkciói és tevékenységei. Pure and Appl. Chem. 1991; 63, 141-6. Shimizu N és mtsai. A karotinoidok, mint szingulett oxigén csillapítók a tengeri élőlényekben. Halászat Sci. 1996; 62: 134-7.

Babish JG. Szinergikus antioxidáns aktivitást mutató kompozíció. 2000. évi amerikai szabadalmi bejelentés.

Babish JG. Karotinoidokat és tokotrienolokat tartalmazó, szinergetikus antioxidáns hatású készítmények. 2000. évi amerikai szabadalmi bejelentés.

Nagaki Y és mtsai. (2002) Az Astaxanthin hatásai a szállásra, a kritikus villogásfúziókra és a mintára a vizuális kijelző terminál dolgozóinak potenciálját váltották ki. J. Trad. Med., 19 (5): 170-173.

Naito T és mtsai. (2004) A diabéteszes nephropathia megelőzése asztaxantinnal történő kezeléssel diabéteszes db / db egerekben. Biofactors 20, 49-59.

Uchiyama K és mtsai. (2002) Az asztaxantin védi a sejteket a cukorbeteg db / db egerek glükóz toxicitásától. Redox jelentés 7 (5): 290-292.

Kupcinskas L és mtsai. Az antioxidáns asztaxantin hatékonysága a funkcionális dyspepsia kezelésében Helicobacter pylori gastritisben szenvedő vagy anélkül szenvedő betegeknél: prospektív, randomizált, kettős-vak és placebo-kontrollos vizsgálat Eur. J. Gastroint és Hepat. (A sajtóban).

Lignell és mtsai. (1999). 12. Nemzetközi Karotinoid Szimpózium, Cairns, Queensland, Ausztrália. Az Asztaxanthin antioxidáns biztonságossága, tolerálhatósága és hatékonysága a Helicobacter pylori fertőzés kezelésében.

Malmsten C. (1998) Az étrend-kiegészítő asztaxantinban gazdag alga étellel javítja az izomállóképességet – kettős vak vizsgálat férfi hallgatókon. Karolinska Intézet, Stockholm, Svédország (kiadatlan).

Nitta T és mtsai., 2005. Az asztaxantin hatásai a szállásra és az asztenópiára – dóziskereső tanulmány egészséges önkéntesekben. Journal of Clinical Therapeutics & Medicines 21 (5): 543-556 (japánul).

Shiratori K, et al., 2005. Az asztaxantin hatásai a szállásra és az asztenópiára – hatékonyság-azonosító tanulmány egészséges önkéntesekben -. Journal of Clinical Therapeutics & Medicines 21 (6): 637-650 (japánul).

Nakamura A és mtsai., 2004. A vizuális funkció változásai a perorális asztaxantin nyomán. Rinsho Ganka (Jpn J Clin Ophthalmol) 58 (6): 1051-1054 (japánul).

Sawaki K. és munkatársai, 2002. A sportteljesítmény előnyei a természetes asztaxantin szedésének, amelyet az emberek látásélessége és izomfáradtságának javulása jellemez. Journal of Clinical Therapeutics & Medicines 18 (9): 73-88 (japánul).

Nagaki Y. és munkatársai, 2002. Az asztaxantin hatásai a szállásra, a kritikus villódzás fúziójára és a mintázat vizuális kiváltotta potenciálra a vizuális kijelző terminál dolgozóiban. Journal of Traditional Medicines 19 (5): 170-173 (japánul).

Ossza meg a véleményét

Shopping Cart